BMW-k filmekben IX. rész - Újabb epizódok és kontextusok

Érdekes, hogy amikor nézem a filmeket, akkor ha autót látok egyből nézem, hogy na vajon BMW-e. Persze ez már egyfajta megszállottság, mert lassan már pl.: a  középkori filmekben is BMW-t akarok keresni XD

Mindenesetre most is összegyűjtöttem egy csokrot azokból a filmekből, ahol BMW-t láthatunk egy vagy több képkocka erejéig. Viszont most már arra is figyelek, hogy a BMW - a mi szeretett márkánk - milyen kontextusban tűnik fel egy-egy filmekben.

Na akkor lássuk is!

James Bond
Ugye ennek a filmnek kultusza van, mert minden BMW-s tudja, hogy ennek a filmnek köszönhetően terjedt el a Z sorozat az USA-ban. Íme, hogy hogyan kell jól reklámozni egy autót. Amúgy ez olyan jól bejött, hogy az 1995-ös film (James Bond: Aranyszem) után, egy következő epizódban (James Bond: A világ nem elég) is szerepelt egy újabb nagyszerű BMW, mégpedig nem más mint a legendás Z8-as E39 M5 motorral!

Az 1995-ös movie-ban a Z3-as szerepe, egy dögös, gyors és ellenállhatatlan autó volt, mely persze illik egy ilyen szuper-hiper ügynökhöz. (Amúgy érdekesség, de az 1995-ös filmben a csak 1996-tól árult kocsi szerepelt!)






Aztán jött az úgyszintén ellenálhatatlan, és mindmáig váltóutód nélkül maradt Z8, mely felszerelésre került titán páncélozással, multifunkciós kivetítőrendszerrel és 6 pohártartóval - psze csak a filmben. Sajnos a kocsi nem élhette meg a film végét, mert egy jelenetben feláldozta magát gazdájáért: egy fűrészes helikopter szétvágta. (Valójában persze egy makettet vágtak szét.)












Szabadság határai
Ez egy kevésbé ismert film a (http://href.hu/x/hbpu) az USA-ba vándorlás különböző szomorú és bonyolult hozadékú aspektusait boncolgatja. Így kerül középpontba egy 2004-es gyártású gyönyörű ledes hátsó lámpájú E46 Ci BMW. A tulajdonosa - a filmben - egy jól menő bevándorlási osztályon dolgozó szakértő. A BMW 2004-es a film 2009-es, azaz egy relatíve új kocsiként szerepel a BMW, és a tulajdonosa sem éppen a csóró kategóriába sorolható.



Amúgy megjegyzésként tenném hozzá, hogy az egész BMW úgy kerül képbe, hogy felmerül a gyanú, hogy a tulajdonosa ott járt egy gyilkosság helyszínén. Visszanézték a kamerafelvételeket, felírták a BMW rendszámát, és beazonosították, hogy jé! ez azonos a meggyilkolt lány testvéréével... (Persze én ezt már az elején tudtam, de nem azért mert olyan nagyon találékony lennék, hanem csak azért mert én már az elején - amikor az első kép készült - kiszúrtam a Ci-t, pedig csak 1-2 másodpercig volt látható. És amikor ment a kamera visszajátszása már 100%-ig biztos voltam a találatban... XD)

22 lövés
Itt egy klasszikus francia akciófilmről (eredeti cím: L' immortel) van szó mely, amúgy "a film megtörtént eseményeken alapul" kategóriájú. Persze jól kibővített sztorival, melyben - szerintem - sokkal több az akció, mint ami valójában megtörténhetett.
A filmben egytől egyig úgy szereplnek a BMW-k, mint maffiózó kocsik. A fekete, sedan E39, mint egy "kisfőnök", az 1999-es E38-as pedig mint egy nagykutya kocsija. (Látható még egy E30-as is a filmben, de annak semmilyen "üzenete" sincsen.)





Érdekesség: Míg az E39-es tulaját, aki egy friss házas, és éppen a feleségével játszadozik a BMW-ben (nemcsak a sebváltót veszi kezelésbe a feleség... :-)) saját kocsija előtt lőnek agyon, addig, az E38-as vezetőjét a hetes ajtajával verik agyon. Mondjuk erre az ötös "golyóálló", és "buzinehéz" ajtaja is tökéletes lett volna, de Jean Reno nem szórakozott, és a hetest választotta. A 38-asból egy ütközés, és egy fejszéttrancsírozás után nem éppen kelendő gazdátlan használt autó keletkezett, bár a 39-es sem lett a történtek után vonzó portéka: két golyóval a szélvédőben, és a kaszniban, azt hiszem jelentős értékvesztésen ment keresztül...

Amerikai szépség
Az 1999-es amerikai filmszatíra az elfojtott vágyaknak, és meg nem értett embereknek kíván emléket (?) állítani tragikus végkifejletével. A BMW a filmben egy csinos tinédzser kocsijaként tűnik fel: A hófehér 1993-as évjáratú, E36 Cabrio, a jellegzetes amerikai oldaljelző fénnyel, és soros hathengeres hangjával - mely a filmből is jól kivehető - igazi vágyálmot és presztízst testesített meg az 1999-es filmben. Ekkor még nem jelent meg az E46 hasonló funkciójú váltótípusa, így a "korban" a legfiatalosabb, erős, de mégis nőies autót ez a 36-oska testesítette meg.





Összegzés:
A BMW-k és a hozzájuk társított "szerepek":
  • Z sorozat: dögös, vagány, luxus roadsterek
  • E36 Cabrio: fiatalos, erős de mégis nőies prémium autó  
  • E39 Sedan: kis(maffiózó)főnök autó
  • E38: nagy(maffiózó)főnök autó
  • E46 Cabrio: maximum 35 éves, jól jövedelmező munkát végző, gazdag családban élő férfiautó